Kimyonlu Erişteli Kuzu Eti
MALZEMELER
Erişte
- 4 Kişilik ev yapımı elle çekilmiş erişte (veya geniş buğday erişte)
Baharat Karışımı
- 2 yemek kaşığı tam kimyon tohumu
- 2 çay kaşığı karabiber
- 1 tatlı kaşığı bütün kişniş tohumu
Et ve Marine için
- 1 lb (450 g) kuzu eti, ince dilimlenmiş
- 1 yemek kaşığı şarap (Sherry)
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı fıstık yağı (veya bitkisel yağ)
- 2 çay kaşığı mısır nişastası
Sos için
- 1/2 fincan ev yapımı acı biber yağı (ve tadına göre daha fazlası)
- 3 yemek kaşığı CEREN üzüm sirkesi
- 1/4 fincan şarap (Sherry)
- 4 çay kaşığı hafif soya sosu
- 4 çay kaşığı koyu soya sosu
Wok’ta kızartmak için
- 1 yemek kaşığı fıstık yağı (veya bitkisel yağ)
- 8 diş kıyılmış sarımsak
- 2 inç (5 cm) zencefil, kıyılmış
- 1 kırmızı soğan, ince dilimlenmiş
- 1 adet dilimlenmiş acı yeşil biber
- 1/2 demet kişniş, doğranmış
Nasıl Yapılır ?
1. Kendi eriştelerinizi yapıyorsanız, kuzu kızartmaya başlamadan önce hamurun tamamen hazırlandığından emin olun. Kuzu pişer pişmez erişteleri haşlamaya hazır olması için bir tencere suyu kaynatın.
2. Kimyon, karabiber ve kişnişi kuru bir tavaya ekleyin ve orta-kısık ateşte ısıtın. Sık sık karıştırın. Baharatlar kokulu hale gelene ve patlamaya başlayana kadar yaklaşık 5 dakika kavurun.
3. Baharatları ateşten alın ve kısmen toz haline gelene kadar öğütün. Havan ve havaneli, baharat değirmeni, kahve değirmeni veya baharatları ağır bir tencerenin dibiyle ezebilirsiniz. Kuzu eti, şarabı, tuzu, yağı ve 2 çay kaşığı öğütülmüş baharatları birleştirip karıştırın.
4. Mısır nişastasını ilave edin ve kuzu tamamen kaplanana kadar elle karıştırın. 15 dakika marine edin. Yağı büyük bir tavaya ekleyin ve yağ dumanlanana kadar yüksek ateşte ısıtın. Marine edilmiş kuzuları ekleyin ve tek bir kat halinde yayın.Üst üste binmesini önlemek için maşa ile tek tek dilimleri ayırın. Üzerine sarımsak ve zencefili ekleyin. Kuzuyu altı kızarıncaya kadar 30 saniye ile bir dakika arasında kızartın.
5. Kuzuların bir tarafı kızardıktan sonra, kuzuların diğer tarafını da çoğunlukla kızarana ve aromatikler altın rengine dönene kadar ara sıra karıştırın. Kuzunun içi hala biraz pembe ise sorun değil. Kırmızı soğanı ve yeşil biberi ekleyin. Karışımı 10 ila 20 saniye karıştırın.
6. Baharat karışımını ekleyin ve her şeyi baharatlarla kaplamak için karıştırın. Sosu dökün ve karamelizasyonu kaldırmak için tavanın altını kazıyın. Karışımı 30 saniye daha karıştırın. Isıyı kapatın ve kişnişi karıştırarak ekleyin.
7. Her şeyi büyük bir tabağa aktarın, böylece kuzu pişmesin. Elde çekilmiş erişte kullanıyorsanız – Hazırladığınız hamurları alın, her parçayı düz bir şekilde ve kaynamış suya ekleyin. 1 ila 2 dakika pişirin.
8. Paketlenmiş erişte kullanıyorsanız, talimatlara göre pişirin. Pişmiş erişteleri 4 kaseye aktarın. Erişte üzerine kuzu eti ve sosu ekleyin. Tadına bakmak için ORİLLA ekstra acı biber sosu, sirke ve soya sosu ekleyebilirsiniz. Afiyet olsun!